„Jem zdrowo – trenuję z głową” o takim tytule odbyły się warsztaty edukacyjne dla dzieci klas 1-3 sportowych w Publicznej Szkole Podstawowej z Oddziałami Sportowymi nr 3 im. Karola Wojtyły w Kobyłce. Podczas spotkania z dietetykiem uczniowie odbyli ważną lekcję podnoszącą świadomość w zakresie żywienia i zasad jej towarzyszących. W ramach warsztatów odbyły się zajęcia kulinarne i dietetyczne.
Celem zajęć dietetycznych było zapoznanie uczniów z podstawowymi zasadami prawidłowego, zdrowego odżywiania. Kluczowa świadomość żywieniowa decyduje jakie produkty spożywamy i jaki wpływ ma dieta na nasze życie, samopoczucie oraz wyniki w sporcie. Został również poruszony temat szkodliwości używek – dzieci poznali, dlaczego papierosy, alkohol i inne używki są niebezpieczne dla organizmu, a szczególnie dla sportowców. Omówione zostały, jak takie substancje mogą negatywnie wpływać na oddychanie, krążenie, wydolność fizyczną oraz rozwój młodego organizmu. Zajęcia miały na celu budowanie postawy asertywności i świadomego podejmowania decyzji.
Zajęcia kulinarne to podróże po smakach i kolorach zafundowane przez samą naturę. Zajęcia rozbudziły także kreatywność, usprawniły aspekty manualne. Dzieci miały okazję kształtować własną pomysłowość, wyobraźnię i inwencję twórczą. Zajęcia pomogły doskonalić umiejętność samodzielnego przygotowywania prostych potraw. Zajęcia miały charakter praktyczno-teoretyczny w wesołej i swobodnej atmosferze. Warsztaty w głównej mierze miały na celu zniwelowanie złych nawyków żywieniowych.